Followers

Monday, 4 June 2012

Part 1: Seks yang menyakitkan. Apa puncanya?“Seks adalah menyeronokkan” itulah anggapan semua orang. Seks selain dari untuk propogasi manusia, ianya adalah untuk mengikat kasihsayang diantara pasangan-pasangan yang berkahwin.Sebenarnya ramai ini  tidak di ketahui kerana taboo . Tidak ada siapa yang berani bercakap mengenainya kerana bercerita pada orag lain bermakna menyingkap cerita di sebalik kelambu kita. Adalah dianggarkan hampir setengah wanita yang aktif seksual, akan mengalami sakit semasa seks sepanjang pergaulan mereka.
Dalam medical,seks yang menyakitkan di panggil dysparaeunia. Dysparaeunia bolih berlaku sebelum,semasa dan juga selepas hubungan seks. Jangan ingat perempuan sahaja yang mengalami dysparaeunia,lelaki pun bolih juga mengalaminya.
Apakah sebab-sebab dysparaeunia?
Sebab-sebab dysparaeunia agak kompleks kerana terdapat sebab-sebab emosi atau psikologi yang juga penting selain dari sebab-sebab fizikal.
·         Genitalia luaran yang sensitif
Contoh: Inflamasi  pada bibir vulva. Ini berpunca dari jangkitan kuman,irritasi dari bahan kimia dan alahan. Jangkitan yang bolih menyebabkan inflamasi pada vulva adalah candidiasis,herpes simplex,Trichomoniasis dan Gardnerella.
Klitoris bolih juga mendapat inflamasi.Terdapat juga masalah kulit seperti lichen scherosis dan eczema.
·         Sakit pada ‘point of entry’
a.       Kekurangan pelincir
Kebanyakkan berpunca dari kurangnya bercumbu-cumbuan diantara pasangan. Bagi wanita yang telah menopos,selepas bersalin dan masih menyusu bayi mereka juga akan mengalami kurang pelincir disebabkan olih kekurangan hormone estrogen.
Kurang bernafsu atau sukar gairah juga menyebabkan pelincir kurang. Terdapat beberapa ubat yang bolih menyebabkan kita kurang bernafsu seperti anti depressant,sedative,antihistamin dan juga ubat darah tinggi.
b.      Kecederaan,trauma pada vagina
Ini bolih disebabkan olih kemalangan,pembedahan pelvis dan luka episiotomy.
·         Vaginismus
Keadaan dimana wanita akan mengalami kesakitan dan suami sukar membuat penetrasi kerana ketegangan otot-otot vagina dan lantai pelvis.
·         Sakit dalaman semasa tujahan dari suami.
Semasa tujahan,isteri merasa kesakitan didalam pelvis dan lebih sakit dalam posisi tertentu semasa hubungan seks.
Terdapat beberapa keadaan dan penyakit yang bolih menyebabkan sakit semasa ‘deep penetration’.Diantaranya ialah endometriosis,jangkitan kuman dalam pelvis,rahim jatuh/prolapse,rahim jatuh kebelakang/retroverted uterus,jangkitan pundi kencing,buasir,ovarian cyst dan ‘irritable bowel syndrome’.
Parut-parut yang terjadi dalam pelvis seperti histerektomi atau pasca rawatan radiasi atau kimoterapi kerana kanser.
·         Sakit semasa orgasm disebabkan olih kontraksi dari rahim,
·         Faktor-faktor emosi
Peranan emosi dan aktiviti seksual amat berkait-rapat dan sukar diukur sejauh mana ianya mempengaruhi nafsu dan kegairahan. Saya percaya ianya amat penting dalam hubungan suami isteri. Keresahan,murung,kuwatir dengan bentuk badan,takut untuk menjalinkan intimisi dan masalah hubungan suami isteri,kesemuanya bolih mengganggu kebangkitan nafsu dan gairah. Bila ini berlaku,pelincir berkurangan dan ini menyebabkan kesakitan bila hubungan seksual berlaku.
·         Stres
Stres bolih menyebabkan otot-otot pelvis kejang
·         Sejarah ‘sexual abuse’

Pemeriksaan doctor
Selepas mengambil sejarah pesakit,pemeriksaan pelvis adalah amat penting. Kulit di bahagian bibir vulva di periksa untuk inflamasi,jangkitan dan eczema. Doktor akan cuba mencari bahagian yang sakit di vagina dengan mengunakan tekanan jari dan juga speculum. Ujian ultrasound diperlukn untuk memeriksa rahim dan ovary dalam pelvis. Kadangkala laparaskopi diperlukan untuk melihat punca dari dalam pelvis.

Part 2: Rawatan

No comments:

Post a Comment