Followers

Monday, 16 April 2012

Ketulan di payudara


Saya berumur dalam 20an.Terdapat ketulan ada payudara sebelah kiri. Ianya tidak sakit dan saya juga tidak mengalami apa-apa masalah pada payudara saya. Apa yang patut saya lakukan?

Cik A

Saudari Anis, majority kes-kes ketulan di payudara wanita-wanita dalam linkungan 20an adalah disebabkan fibroadenoma.Fibroadenoma ini bukannya kanser,Ia merupakan ketulan tisu fiber yang membentuk satu ketulan. Ianya keras dan ’lari’ apabila kita cuba memeriksanya,tidak mempunyai tanda seperti sakit,berdarah dan sebaginya. Ianya boleh membesar tetapi  perlahan. Walaupun ianya bukan kanser secara keseluruhan, tetapi setiap ketulan di payudara mestilah diperiksa oleh doctor dan seeloknya beberapa ujian dilakukan bagi mempastikan ketulan ini bukannya kanser. Ujian ini merupakan ultrasound dan biopsy kecil dengan menggunakan jarum yang halus. Biopsi ini amat penting untuk menentukan diagnosis sebenar.
Sekiranya ianya adalah fibrodenoma maka saudari mempunyai 2 pilihan. Pertama rawatan secara konservatif iaitu memantaunya setiap 6 bulan atau setahun sekali dengan ultrasound. Pemantauan penting untukmengukur kadar pembesarannya dan melihat kalau ada gejala-gejala lain. Kedua saudari boleh terus pilih unutk membuang terus ketulan ini. Terdapat sebilangan wanita terlalu kuatir sekira  ketulan ini tidak dibuang. Fibroadenoma ini boleh tumbuh  semula.
Oleh itu saya cadangkan saudari pergilah berjumpa doctor untuk pengesahan sebenar

No comments:

Post a Comment